De stad Heraklion – bezienswaardigheden, wat te doen?

Heraklion wordt door Grieken ook wel Iraklio genoemd, het is gewoon dezelfde stad! Het is de hoofdstad van het eiland Kreta, ten zuiden van het Griekse vasteland. De meeste toeristen die aankomen op Heraklion Airport reizen direct door naar Chersonissos of Malia. Jammer want de hoofdstad van Kreta heeft ook zoveel te bieden!

De haven van Heraklion met fort Koulés

Ontdek bijvoorbeeld de haven van Heraklion. De Arabieren zagen al in de 10e eeuw het nut in van de haven en bouwden er een fort. Kreta was indertijd een pirateneiland. Toen een Byzantijnse generaal het eiland in het jaar 961 veroverde kwam er een einde aan deze heerschappij en werd het fort afgebroken. Toen Kreta in 1204 in handen kwam van de Republiek Venetië, luidde dat de Venetiaanse periode in. De Venetianen bouwden uiteindelijk in de 16e eeuw het huidige fort op het uiteinde van de haven: fort Koulés. Het fort staat er vandaag de dag nog steeds! Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht en onder het fort loopt een geheime gang.

Het centrum van Heraklion

Het fort is slechts een deel van de haven, ook de rest van de haven is erg leuk. Slenter rond en bekijk de kleurrijke vissersbootjes. Je kunt ook een wandeling door het historisch centrum van Heraklion maken, dat ligt praktisch naast de haven. Hier is altijd wel wat te beleven: veel terrasjes, historische plekken en bezienswaardigheden zoals het Venetiaanse herenhuis Loggia of het archeologisch museum, de fontein van Bembo en meer. Natuurlijk schijnt de zon volop in de stad Heraklion, dus vergeet de zonnebrand niet!

Knossos

Bijna 5000 jaar geleden leefden er een oud-Griekse beschaving op Kreta die wij vandaag de dag kennen onder de naam Minoïsche beschaving. Een vredelievend volk dat ruim 1500 jaar op het eiland heeft gewoond en gehandeld. Zij leefden in dezelfde tijd als het oude Egypte. Knossos is een oude paleisstad die op zo’n 6 kilometer van de stad Heraklion ligt. Het werd aan het einde van de 19e eeuw ontdekt door een Engelse archeoloog met de naam Arthur John Evans. Hij heeft de grond gekocht en het paleis opgegraven en uiteindelijk ook weer herbouwd. Het paleis is waarschijnlijk van koning Minos zelf geweest. Het is het zeker waard om Knossos te bezoeken. Je kunt er makkelijk 2 tot 3 uur rondlopen.

In de tweede wereldoorlog was Kreta en ook Heraklion het toneel van veel geweld. De Duitsers veroverden het eiland in 1941 door middel van luchtlandingen en zware bombardementen en de geallieerden heroverden het eiland in 1944. Veel gebouwen in het oude historisch centrum van Heraklion raakten beschadigd. Na de oorlog heerste er veel armoede, vandaag de dag is Kreta juist een van de meest welvarende gebieden in Griekenland door het toerisme en de landbouw.

Morosini fontein

De Morosini fontein is een van de bezienswaardigheden die tijdens de tweede wereldoorlog niet beschadigd is geraakt. Deze rijk gedecoreerde fontein is in 1628 gebouwd dor generaal Francesco Morosini, in de tijd van de Venetiaanse Republiek. Het staat op het leeuwenplein, het was ooit de bron van drinkwater voor duizenden inwoners van Heraklion. Geniet hier vooral van een kopje koffie of van een lekkere lunch in de schaduw. De fontein is een van de oudste bezienswaardigheden in Heraklion.

Ηράκλειο, Δημοτική Ενότητα Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Kreta, 712 02, Griekenland